• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

pohjanmaanleipomo.fi

  • Etusivu
  • Pohjois-Pohjanmaan Leipomokahvilat
    • Gluteenittomia herkkuja jokaiseen kotiin
    • Pohjois-Pohjanmaan herkullisimmat leipomo-kahvilat
    • Tule tunnelmalliseen leipomo-kahvilaan
  • Suussa sulavat leipomotuotteet
    • Suussa sulavat leipomotuotteet maistuvat ihan jokaiselle
    • Savilaakson Leipomon perinteiset herkut
  • Herkulliset leipäreseptit
    • Parhaat leipäreseptit – maista ja nauti
    • Kotileipurin kootut niksit
    • Pohjalaiset rieskat ja näkkileivät saavat makuhermot heräämään

Parhaat leipäreseptit – maista ja nauti

Suomessa on aina syöty paljon leipää. Leipätuotteiden ja leivonnan arvostus on viime vuosina jatkuvasti kohonnut. Erilaiset monipuoliset ja luonnolliset raaka-aineet tekevät leivästä aterian perustan, jonka lisäksi leipä antaa sekä positiivista energiaa että auttaa jaksamaan.

Erilaiset leipätuotteet

  • Kohottamattomat leivät

Kohottamaton leipä voidaan valmistaa monista erilaisista viljoista tai viljaseoksista, sllä leipään ei tarvitse muodostua ollenkaan sitkoa. Kohottamaton leipä valmistetaan sekoittamalla jauhoihin kylmää nestettä. Kyseiset leivonnaiset paistetaan aina kuumassa uunissa. Kohottamattomia, herkullisia leivonnaisia ovat muun muassa chapati-leipä, kauratortillat, siemennäkkärit, rieskat ja ohrasta valmistetut karjalanpiirakat.

  • Pikataikinaleivät

Pikataikinaleipä valmistuu nopeasti ja todella kätevästi sekoittamalla kuivat aineet keskenään, jonka jälkeen lisätään neste. Pikataikina sekoitetaan ja paistetaan heti. Leivonnaisista tulee kuohkeat, kun taikinaa sekoitetaan niin vähän kuin mahdollista. Pikataikinaleivonnaisiin kuuluvat muun muassa muffinit, piimäkakku, teeleivät, nopeat proteiinileivät, skonssit, soodaleivät ja erilaiset piirakat.

  • Hiivalla kohotettavat leivät ilman sekoittamista

Kyseisiä leivonnaisia ovat muun muassa erilaiset sämpylät ja pataleivät.

  • Hiivalla kohotettavat leipätuotteet pikajuureen tai niin sanottuun yön yli -juureen

Kyseisiä tuotteita voivat olla esimerkiksi pizzataikinat, hampurilaissämpylät ja korvapuustit.

  • Hapattamisen avulla kohotettavat juuritaikinaleivät

Kyseiseen ryhmään kuuluvia leipätuotteita ovat esimerkiksi ruisleivät, ruislimput, ranskalaiset kierreleivät, neljän viljan juurileivät ja erilaiset ruukkuleivät.

Maukkaita reseptejä tarjolla

  • Maistuva Siemennäkkäri

1/2 dl pellavansiemeniä

1/2 dl chiansiemeniä

1/2 dl kurpitsansiemeniä

1 dl seesaminsiemeniä

1 dl auringonkukansiemeniä

1/2 dl öljyä

2 dl kiehuvaa vettä

2 tl suolaa

Uuni kuumennetaan 175 asteeseen ja sekoitetaan kaikki kuivat ainekset omassa kulhossaan. Keitetään vesi ja kaadetaan se kuumana valmiina olevan siemenseoksen joukkoon. Lisätään öljy ja sekoitetaan sekä annetaan seistä noin 10 minuutin ajan. Valmis seos kaadetaan uunipellille leivinpaperin päälle. Seos tasoitetaan mahdollisimman ohueksi ja painellaan tasaiseksi.

Sirotellaan sormisuolaa näkkileipätaikinan pinnalle ja paistetaan uunissa noin 50–60 minuuttia, kunnes näkkileipä on rapea ja ruskistunut. Terveellinen, ravitseva ja hyvänmakuinen siemennäkkäri maistuu sekä aamiaisella että esimerkiksi höyryävän keiton kera.

  • Herkullinen Perunarieska

1/2 litraa perunamuusia

2 kananmunaa

1 dl maitoa

1 tl suolaa

1 dl vehnäjauhoja

1 dl ohrajauhoja

Tarvittavat aineet sekoitetaan ja nostellaan lusikan avulla pellille. Taikina muotoillaan rieskoiksi ja koristellaan haarukalla. Rieskat paistetaan uunissa 200 asteessa noin 15 minuutin ajan.

Copyright © 2021. pohjanmaanleipomo.fi. All rights reserved.