• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

pohjanmaanleipomo.fi

  • Etusivu
  • Pohjois-Pohjanmaan Leipomokahvilat
    • Gluteenittomia herkkuja jokaiseen kotiin
    • Pohjois-Pohjanmaan herkullisimmat leipomo-kahvilat
    • Tule tunnelmalliseen leipomo-kahvilaan
  • Suussa sulavat leipomotuotteet
    • Suussa sulavat leipomotuotteet maistuvat ihan jokaiselle
    • Savilaakson Leipomon perinteiset herkut
  • Herkulliset leipäreseptit
    • Parhaat leipäreseptit – maista ja nauti
    • Kotileipurin kootut niksit
    • Pohjalaiset rieskat ja näkkileivät saavat makuhermot heräämään

Kotileipurin kootut niksit

Viisas sananlasku sen kertoo: harjoittelu tekee aina mestarin. Oli kysymys sitten mistä tahansa työstä, jokainen voi työssään kehittyä aina entistä taitavammaksi tekijäksi. Kyseinen sääntö pätee myös leivontaan, joten parhaat leivät ja leivonnaiset syntyvät sekä ahkeran harjoittelun että maukkaiden reseptien avulla.

Alusta taikina hyvin ja valitse tuoretta hiivaa

Kuivahiiva sopii kaikkeen leivontaan hyvin, mutta yleisesti leivonnan ammattilaiset suosittelevat kuitenkin tuoreen hiivan käyttöä. Kuivahiivaa pitää ikään kuin herätellä ennen leivontaa, mutta tuore hiiva on aina käyttövalmista. Kuivahiiva tarvitsee aina +42 asteen tarkan lämpötilan toimiakseen.

Kuivahiivan herättelemiseen käytettävän nesteen pitää olla ihonlämpöistä, eli kulhoon mitataan aina sopiva määrä hiivaa, noin ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja 1 desilitra lämmintä vettä. Kyseisen toiminnan jälkeen kuivahiiva ”herää eloon”, jolloin se on valmista käytettäväksi.

Leipätaikinan alustus on hyvin tarkkaa puuhaa. Taikinaa pitää alustaa niin kauan, että riittävä sitko ehtii muodostua. Hiiva-jauho-vesiseoksen joukkoon voi myös laittaa noin desilitran verran kaurahiutaleita turpoamaan. Lopuksi taikinaan lisätään jauhot, suola ja muut nesteet sekä hippusellinen vehnäjauhoja. Sitkon tehtävänä on pitää leivät kasassa, joten leipien muotoilu voi alkaa. Perinteisessä eli käsin leipomisessa käytetään napakkaa otetta leivonnaisten, kuten leipien ja pullien valmistukseen.

Käytä leivontaan napakkaa otetta

Riittävästi kohonnut taikina on aina joustavan pehmeää. Leivinalustalle kumottavan taikinan pitää irrota helposti reunoista, joten kunnon napakka ote ja samanaikaisesti kämmenellä painaminen on yksi taitavan leipurin nikseistä. Kyseinen ote poistaa taikinasta myös kaikki liialliset ilmakuplat, jolloin taikina ei pääse uunissa halkeamaan. Kotileipuri laittaa leivät aina sopivan liinan alle kohoamaan ja odottelemaan uuniin pääsyä. Leivät laitetaan paistumaan uunin alatasolle 225 asteeseen, jossa paistoaika on normaalisti noin 20 minuutia. Leipiä ei oteta vielä uunista pois, vaan ne nostetaan uunin keskitasoon noin 10 minuutiksi saamaan väriä.

Seuraavaksi maukkaat leivät tulevat valmiina uunista ulos. Vanhan kansan taitojen mukaan leivät käännetään hellästi nurin ja koputellaan niiden tuoretta ja rapeaa pohjaa, josta lähtee mahtava ääni. Kaikkein paras ja herkullisin osuus on seuraavaksi edessä, joten sitten vain syömään.

Copyright © 2021. pohjanmaanleipomo.fi. All rights reserved.